четвъртък, 9 септември 2010 г.

Щастливите числа в китайската нумерология

В китайската култура някои числа се считат за щастливи, а други за носещи несполука. Заради това някои са готови да платят големи суми, за да имат “щастливи числа” в своя адрес, телефонен номер, номер на колата, етаж, номер на апартамент или офис, банкова сметка и т.н.

Всяко едно от тези числа има свои смисъл: 2-лесно, 3-живот, 4-счита се за лошо предзнаменование, тъй като обозначава четвъртия етап от живота според будистите, а именно смъртта; 5-себето, аза; 6-лесно и безпрепятствено; 7-заедно; 8-неочаквана съдба, съдбовен момент; 9-дълготраен.

Щастливите числа са близки по изказ до думи с позитивен смисъл. От всички положителни числа за най-добри се смятат 6, 8 и 9.



ЕДНО

1-отразява божествената същност и се смята за число свързано със силата. Комбинацията 168 е със значение “продължителен просперитет”.

ДВЕ

2-числото две е много щастливо, тъй като има поговорка, че “добрите неща винаги идват по двойки“. Още повече, че това число се използва в изрази изразяващи голямо щастие, като “двойно щастие“, “двоен шанс” и т.н., а и на китайски думата за това число е идентична с думата “лесно”.

ШЕСТ

6-числото шест се изговаря “liu”, което звучи подобно на думата “гладък, безпроблемен, лесен”, а комбинацията от три 666 се смята за една от най-щастливите. Иронично е, че в западната култура това число се смята за демонично и е наречено “числото на звяра” и носи негативен смисъл. Регистрационният номер AW6666 е продаден в Китай за 34 000$ на аукцион и принадлежи на търговец на мотоциклети.

СЕДЕМ

7-числото 7 изразява “взаимността” и се свързва с китайската митология. Седмият ден от седмия месец се нарича “Нощта на Седемте“. Самата история обаче е трагична любовна история, която обрича влюбените да се срещат веднъж на 1000 години, поради това 7 се счита за число носещо тъга, трагично число. Седмият месец се нарича “призрачния месец” и се свързва със съдбата, ориста и свръхестествените сили.

ОСЕМ

8-думата за числото 8 на китайски звучи сходно с думата за просперитет и богатство, както и до думата “съдба” в положителен смисъл, т.е. шанс, късмет. Числото 88 е близо до изказ с думата щастие, йероглиф, който се използва, за да украсява входовете на къщите и магазините. Телефонният номер 8888-8888 е бил продаден за 270 000$. Лятната Олимпиада в Пекин започна на 8 август 2008 в 8:08:08 вечерно време.

ЧИСЛОВИ КОМБИНАЦИИ


168-дълъг просперитет или добро развитие заедно. Много фирмени телефонни номера съдържат или започват с тези цифри, които се смятат за най-щастливата комбинация в китайската култура.

518-”аз ще успея”. Други варианти включват числата 5189 – дълготраен просперитет, 5918 – бърз просперитет и др.

520-”обичам те”.

666-звучи много близо до израза “всичко се движи без усилия”.

888-троен просперитет и щастие.

1314-за винаги, за вечността, за дълго време.

5201314-обичам те завинаги…

524-много трудно се предавам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар